Bílý boršč je tradiční polská velikonoční polévka, která je typicky podávána jako součást svátečního menu během velikonočních svátků. Na rozdíl od tradičního červeného boršče je bílý boršč připravován s bílými ingrediencemi, jako jsou bílé klobásy, kysaná smetana a bílý chléb.
Recept na bílý boršč se může lišit podle regionu a rodinných tradic, ale základem je obvykle zeleninový vývar, do kterého se přidává kysaná smetana pro krémovou konzistenci. Kromě toho se do polévky mohou přidávat další ingredience, jako jsou brambory, mrkev, cibule a petrželová nať. Bílé klobásy jsou důležitou součástí této polévky a přidávají do ní bohatou chuť.
Tradičně se bílý boršč podává s tvrdě uvařenými vajíčky a kousky chleba nebo housky. Je to vynikající pokrm, který zahřeje v chladném počasí a zaručeně potěší všechny milovníky polské kuchyně.
Bílý boršč – Polská Velikonoční Polévka
Ingredients
- 1 kg veganská klobása nebo jiná rostlinná uzenina
- 2 lžíce máslo
- 4 stroužky česnek
- 2 ks pórek očištěný, propláchnutý a nakrájený nadrobno
- 1 ks cibule malá, nakrájená na plátky
- 2 ks brambory středně velké,nakrájené na kostičky
- 2 snítky nebo trochu sušené majoránka, čerstvá
- 1 ks bobkový list
- 1,5 hrnku zakysaná smetana
- 2 –3 lžíce hladká mouka
- 2 –3 lžíce křen čerstvě nastrouhaný
- 4 ks vejce natvrdo
- kopr nasekaný čerstvý
- hladkolistá petržel
- sůl k dochucení
- čerstvě namletý pepř
Instructions
- Hrnec postavte na střední plamen a dejte do něj máslo, česnek, pórek a cibuli a smažte, až zelenina zvláční, po chvíli přidejte nakrájenou rostlinnou klobásu, trvá to asi 10 minut, přidejte brambory, majoránku a bobkový list.
- Snižte příkon a polévku vařte asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Smetanu prošlehejte v misce s moukou a s asi 1/2 hrnkem vývaru.
- Polévku uveďte znovu do mírného varu, vlijte do ní smetanovou směs a na mírném varu prošlehávejte asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.
- Do polévky vložte na kolečka nakrájenou klobásu, dochuťte ji křenem, solí a pepřem a vložte do ní vejce. Podávejte posypané bylinkami.