Její nezaměnitelná chuť a jednoduchá příprava, turecká čočková polévka je ideální volbou nejen pro chladné zimní dny, ale také pro jakoukoliv příležitost, kdy toužíte po hřejivém a sytém jídle. Tato polévka není pouze lahodná, ale také zdravá a výživná. Čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což ji činí skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zlepšit svou stravu. Navíc je to jedno z tradičních jídel, které se často podává během Nového roku v Turecku, protože se věří, že sníst čočku přinese štěstí a bohatství v nadcházejícím roce. Příprava této polévky je jednoduchá a rychlá, a suroviny jsou běžně dostupné v obchodech. Stačí jen několik základních ingrediencí jako červená čočka, cibule, mrkev, rajčata, petržel, citron a koření jako je kmín a česnek. Celý proces přípravy je velmi intuitivní a můžete si s ním hravě poradit i bez předchozí zkušenosti s tureckou kuchyní. Ať už si tento pokrm připravíte jako teplou večeři pro rodinu nebo jako útěk před zimou ve vaší oblíbené restauraci, určitě si užijete jeho bohatou chuť a povznášející aroma.
Turecká Čočková Polévka „Mercimek Çorbası“
Ingredients
- Porce
- 200 g červená čočka
- 800 ml zeleninový vývar
- 500 ml voda
- 1 ks cibule
- 2 ks česnek
- 1 ks mrkev
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžičky římský kmín
- 4 lžíce čerstvý koriandr
- 4 lžíce olivový olej
- 40 cl štáva z citronu
- Špetka kajenského pepře
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Chili paprička
Instructions
- Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli s česnekem a za stálého míchání restujeme dozlatova, asi 4 minuty.
- Vmícháme rajčatový protlak, římský kmín, kajenský pepř, podle chuti osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
- Poté podlijeme vývarem s vodou a přidáme čočku s nakrájenou mrkví. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme do změknutí, přibližně 20 minut.
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujeme polévku dohladka.
- Nakonec vmícháme citronovou šťávu a nasekaný koriandr. Dochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme zakápnutou olivovým olejem. Dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Podle chuti můžeme přidat najemno nakrájenou chilli papričku.