domací falafel recept
101
Views

Recept na Falafel tradiční pokrm pocházející z Blízkého východu, je symbolem aromatických bylin a koření, které se spojují do jedinečné a oslnivé chuťové harmonie.

Naše verze falafelu je připravena s čerstvou cizrnou, která je míchaná s koriandrem, česnekem a dalšími vybranými kořeními, jako je římský kmín a koriandr. Tato směs je pak formována do malých kuliček a smažena do křupavé zlaté barvy.

Výsledkem je falafel, který se rozplývá na jazyku a nabízí bohatou paletu chutí a textur. Můžete si ho servírovat jako součást meze s hummusem a tahinou, nebo ho dát do pita chleba spolu s čerstvou zeleninou a omáčkou.

Tento recept je nejen chutný, ale také zdravý, jelikož falafel je bohatý na bílkoviny a vlákninu. Takže proč nevytvořit si malý kousek Orientu přímo ve vaší vlastní kuchyni? Připravte si náš originální recept na falafel z cizrny a dejte svému jídelnímu plánu exotickou a zdravou náladu!

d99f4c8d0c9b92941d52bc594fbb898f Originální Recept Na Falafel Z Cizrny

Originální Recept na Falafel z Cizrny

Vydejte se na chuťovou výpravu do Blízkého východu s naším originálním receptem na falafel z cizrny, kterým zpříjemníte své chutné dobrodružství!
Total Time 1 hour
Course Main Course
Cuisine Turkish

Ingredients
  

  • 450 g cizrna sušená
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 2 –3 lžíce hladká mouka pokud je potřeba
  • 2 a 1/2 lžičky římský kmín
  • 1 a 1/2 lžičky mletý koriandr
  • 250 ml olej
  • špetka kajenský pepř
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 lžičky sůl

Instructions
 

  • Cizrnu namočte jeden den před přípravou do studené vody tak, aby nad ní byla alespoň 5cm vrstva. Cizrna se musí nasáknout vodou, podobně jako u přípravy hummusu. Nikdy nepoužívejte cizrnu v konzervě, z té falafel připravit nejde (kvůli vařené cizrně by se totiž kuličky rozpadaly).
  • Druhý den cizrnu sceďte a propláchněte. Nyní můžete použít food procesor nebo stolní mixér, případně sekáček.
  • Petržel a cibuli nakrájejte na jemnější kousky, je to lepší, protože směs se nesmí mixovat moc dlouho. Do nádoby mixéru vložte cizrnu, mouku, všechno koření, prolisovaný česnek, cibuli a petrželku. Pokud máte menší mixér, rozdělte si přípravu na 2–3 štace.
  • Teď je důležité, aby se směs správně rozmixovala. Nesmí se z ní stát úplně jemná, tekoucí pasta, ale měla by mít hrubší pastovitou konzistenci.
  • Jedním ukazatelem, zda je směs dostatečně rozmixovaná, je vytvoření kuličky. Pokud kulička drží pohromadě, je to v pořádku. Pokud se rozpadá, ještě mixujte.
  • Co se týká chuti, cizrna by měla být spíš slanější, proto ji ochutnejte a případně dochuťte.
  • Rozmixovanou směs přemístěte do misky, a ještě pořádně promíchejte. Může se stát, že sem tam najdete nerozmixované kuličky cizrny, pokud se tak stane, vyndejte je a vyhoďte. Je lepší mít tam pár kuliček než směs přemixovat.
  • Takto připravenou směs nechte přikrytou odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ze zkušenosti ale musím říct, že je to lepší přes noc.
  • Cizrnu vyndejte z lednice a začněte tvořit kuličky. Snažte se, aby byly stejně velké, aby se všechny rovnoměrně propekly.
  • Nyní je na řadě nejdůležitější část a tou je smažení. Je nutné, aby kuličky v oleji vyloženě plavaly, respektive, aby byly celé ponořené, jinak se rozpadnou. Další důležitá věc je teplota oleje.
  • Měl by mít kolem 160 °C, aby se kuličky hezky propekly skrz na skrz. Obecně, pokud smažíte třeba koblížky, vdolky či cokoliv jiného, vyplatí se mít teploměr na vysoké teploty. Já mám tento a používám ho například i při výrobě makronek.
  • Pokud teploměr nemáte, olej rozehřejte tak na střední až vyšší plamen, nikdy ne na maximum. Až bude olej v provozní teplotě, opatrně do něj vkládejte kuličky.
  • Počet kuliček, které smažíte najednou, si určete podle velikosti hrnce. Neměly by se vzájemně dotýkat. Až je umístíte do hrnce, každou opatrně podeberte ze dna, aby se odlepila.
  • Poté už se znovu nepřilepí. Smažte je asi 4 minuty – vyzkoušejte jednu, zda je propečená uprostřed a případně je nechte ještě 1–2 minutky smažit. Hotové kuličky vyndávejte na papírovou kuchyňskou utěrku.
  • Falafel je skvělý s pita chlebem, proto jsem připravila variantu s ním. Salátové listy a pokrájenou okurku na půl kolečka ochuťte solí, pepřem a olivový olejem. Avokádo podélně rozkrojte, opatrně se zbavte pecky a pomocí lžíce ho vyloupněte ze slupky.
  • Nakrájejte ho na plátky. Pita chléb naplňte salátem s okrukou, přidejte avokádo, falafel dle chuti a zakápněte zakysanou smetanou nebo veganským dresinkem.
  • Tu můžete ochutit třeba trochou římského kmínu, kajenského pepře nebo jen lehce osolit. Na ozdobu jsem použila mou oblíbenou řeřichu.
Tried this recipe?Let us know how it was!
Tagy Receptu:
· · ·

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Ověřeno MonsterInsights