Domácí trdelník
270
Views

Přinášíme vám recept na domácí trdelník, lahodnou a křupavou pochoutku, která vám zaručeně udělá radost! Tento tradiční pokrm zavádí chuťové pohárky do uliček pražských trhů, kde se trdelníky pečou přímo na očích zvědavých návštěvníků.

Domácí trdelník

Trdelník už v našich městech a na poutích zdomácněl, a i když není původem český, ale spíš maďarský, oblíbili jsme si ho a přijali za svůj. Ve světě se o něm dokonce píše jako o tradiční české pochoutce 🙂 A protože ceny trdla jsou mnohdy nastavené spíše pro turisty, přinášíme návod, jak si ho můžete jednoduše připravit doma. Zkuste ho upéct třeba na dětskou oslavu, zaručeně sklidíte ovace! Základem pro trdelníky je kynuté těsto, které je stočené kolem dřevěného válu a pečené nad otevřeným ohněm nebo ve speciálním trdelníkovém grilu. Po upečení se trdelník posype skořicí a cukrem, které dodávají pokrmu charakteristickou chuť a vůni. Náš recept na domácí trdelník začíná s přípravou kynutého těsta, které se nechá kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté se těsto rozdělí na menší kousky, které se stočí kolem dřevěného válu a pečou se do zlatavé barvy. Když jsou trdelníky hotové, posypou se směsí skořice a cukru a jsou připraveny k podávání. Čerstvě upečené trdelníky nabízejí křupavou vnější kůrku a nadýchanou vnitřní část, která se doslova rozplývá na jazyku.

Tento domácí recept na trdelník je nejen snadný k přípravě, ale také přináší do vaší kuchyně autentickou chuť pražských uliček. Tak proč si neudělat radost a nevyzkoušet tuto sladkou pochoutku doma? Připravte si domácí trdelníky a přenesete se přímo do srdce Prahy s každým kouskem!

79e0de0b3d5f39a1f8b063c3fda6894e Recept na Domácí Trdelník

Recept na Domácí Trdelník

Tento tradiční pokrm zavádí chuťové pohárky do uliček pražských trhů, kde se trdelníky pečou přímo na očích zvědavých návštěvníků.
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Dessert
Cuisine Czech, Hungarian
Servings 15

Ingredients
  

  • 500 g polohrubá mouka
  • 150 ml mléko
  • 5 lžic máslo rozpuštěné a lehce zchladlé
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička sušené droždí
  • 2 lžíce cukr
  • 5 lžic mouka na poprášení pracovní plochy
  • olivový olej na potření
  • 1 lžička sůl
  • 1 hrnek vlašské ořechy
  • 5 lžic cukr
  • 1 lžička mletá skořice

Instructions
 

  • Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přilijte k suchým a vypracujte těsto, které bude dost husté. (Pokud by se příliš lepilo, přidávejte po lžíci další mouku).
  • Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • Mezitím si připravte formy na trdelník. (V obchodech můžete najít nerezové formy na trdelník, ale pokud se nechystáte dělat ho velmi často, vystačíte si s domácí formou podle našeho tipu). Vezměte starší časopis, stočte ho do ruličky a svažte kuchyňským provázkem. Potom každou roli pevně obalte v silnějším alobalu a konce zahněte dovnitř ruličky. Budete potřebovat 5 ruliček.
  • Na obalovací drobenku rozmixujte vlašské ořechy ne plně najemno, poté je v misce promíchejte s cukrem a mletou skořicí. V misce prošlehejte bílky na jemnou pěnu.
  • Troubu rozpalte na 200 stupňů.
  • Pracovní plochu poprašte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na výšku cca 2–3 mm. Ostrým nožíkem těsto podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
  • Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo, stejně jako když se připravují kremrole. Na každou ruličku namotejte 3 proužky těsta s rozestupy.
  • Trdla potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta.
  • Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem, aby se trdlo nedotýkalo dna.
  • Pečte 15–20 minut, až bude trdlo zlatavé ze všech stran, v průběhu pečení je můžete jednou obrátit.
  • Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a pusťte se do nich!
Tried this recipe?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Ověřeno MonsterInsights