Přinášíme vám lahodný recept přímo od jednoho z nejznámějších světových šéfkuchařů – těstoviny s květákovou omáčkou a křupavou drobenkou podle Jamieho Olivera! Tento jednoduchý, ale chutný pokrm spojuje bohatou chuť květáku s hladkými těstovinami a křupavou drobenkou, což vytváří skvělou kombinaci textur a chutí.
Naše verze tohoto receptu začíná s květákem, který se vaří do měkkosti a pak se rozmixuje na hladkou omáčku s přídavkem česneku, olivového oleje a bylinek pro další vrstvu chutí. Těstoviny se vaří al dente a poté se smíchají s květákovou omáčkou, aby se propojily s vůní a chutí.
Ale to není vše! Tento pokrm je dokončen křupavou drobenkou, která se připravuje smícháním strouhanky, olivového oleje, bylinek a citronové kůry, a která se pak posype na těstoviny před servírováním. Tato drobenka přináší další vrstvu textury a chutě, která doplňuje a zvýrazňuje další ingredience.
Výsledkem je jedinečný pokrm, který spojuje jednoduchost s bohatou chutí a který je ideální volbou pro večeři v týdnu, kdy potřebujete něco rychlého, ale přesto chutného. Tak proč si neudělat radost a nevyzkoušet tento recept od skvělého Jamieho Olivera?
Těstoviny S Květákovou Omáčkou a Křupavou Drobenkou Podle Jamieho Olivera
Ingredients
- 100 g chléb okoralý kváskový
- 2 stroužky česnek
- 1 ks 400 g květák
- 1 lžíce olivový olej
- 1 ks cibule
- 400 ml mléko polotučné
- 300 g špagety
- 70 g čedar
- sůl
- pepř čerstvě namletý
Instructions
- Chleba natrhejte do mixéru typu kutr či na smoothie. Česnek oloupejte a přidejte k chlebu. Pak k nim otrhejte všechny pěkné květákové listy. Přilijte 1 lžíce olivového oleje, rozsekejte na dost jemnou strouhanku a vsypte do velké hlubší nepřilnavé pánve. Opékejte na středním stupni 15 minut nebo dozlatova a dokřupava, občas promíchejte.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo, květák i s košťálem nakrájejte také nahrubo.
- Křupavou strouhanku nasypte do misky, pánev vraťte na plotýnku. Vlijte do ní mléko a přidejte nakrájenou zeleninu. Přiveďte těsně k varu, ztlumte na mírný stupeň, přiklopte a zvolna vařte.
- Zároveň uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Těsně předtím, než budou těstoviny hotové, opatrně vlijte květákovou směs do mixéru (není ho třeba mýt) a přistrouhejte sýr. Rozmixujte dohladka, dochuťte a vraťte do pánve.
- Těstoviny sceďte, uchovejte přitom hrnek vody z vaření plné škrobu. Promíchejte je s omáčkou, podle potřeby nařeďte trochou odložené vody z vaření a podávejte s křupavou strouhankou na posypání.